Άρθρα για υγιεινή ζωή, ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η Ενυδάτωση είναι ο σύμμαχος μας !!!

Το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η ποσότητα που χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη σωματική σύνθεση και το κλίμα, καθώς και το πόσο συχνά ή σκληρά γυμνάζεστε. Επομένως, η υγιεινή ενυδάτωση διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς και από μέρα σε μέρα.Για να διασφαλίσετε ότι οι σωματικές και γνωστικές σας ικανότητες λειτουργούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν 2 λίτρα υγρών την ημέρα και στους άνδρες 2,5 λίτρα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο, ενώ έως και το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύεται ότι δεν έχει επαρκή πρόσληψη υγρών.

[2]. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και υπάρχουν στοιχεία ότι το 20-30% πιθανώς αντιμετωπίζει αφυδάτωση.

[3].Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η καλή ενυδάτωση είναι το κλειδί για την ευεξία σας. Η σημασία του να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να γίνει εμφανής και στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και τα εργατικά ατυχήματα

[4].Από την ημερήσια σύσταση των 2-2,5 λίτρων, συνιστάται το 70-80% των υγρών να προέρχεται από το νερό ενώ το υπόλοιπο 20-30% από τα τρόφιμα

[1]. Το γάλα, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ακόμη και τα καφεϊνούχα ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια νερού μέσω των ούρων, θεωρούνται κατάλληλα για ενυδάτωση εφόσον καταναλώνονται ελεγχόμενα.

Η κατανάλωση καφεΐνης κάτω από 250 mg/ημέρα (που αντιστοιχεί περίπου σε 3 εσπρέσο) έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή ή καθόλου διουρητική δράση, ιδιαίτερα για όσους καταναλώνουν καφεΐνη τακτικά [6].Για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και να μεγιστοποιήσετε την ευεξία σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα πρόσβαση είτε σε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα ή σε κάποιο υγιεινό, ζουμερό φρούτο.

*Το νερό συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών σωματικών και νοητικών λειτουργιών. Για να υπάρξει η επίδραση που υποστηρίζεται, πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον 2,0 λίτρα νερού, από όλες τις πηγές Παραπομπές

EFSA Panel on Dietetic Products, N. and Allergies, Scientific opinion on dietary reference values for water. EFSA journal, 2010. 8(3): p. 1459.
Nissensohn, M., I. Castro-Quezada, and L. Serra-Majem, Beverage and water intake of healthy adults in some European countries. International journal of food sciences and nutrition, 2013. 64.
Hooper, L., et al., Water-loss dehydration and aging. Mechanisms of Ageing and Development, 2014. 136-137: p. 50-58.
Council, N.H. Hydration in the workplace. 2016 [cited 2017 March 10th]; Available from: http://www.naturalhydrationcouncil.org.uk/wp-content/uploads/2016/07/NHC-Hydration-in-Workplacefact-sheet-FINAL1.pdf.
Gopinathan, P.M., G. Pichan, and V.M. Sharma, Role of Dehydration in Heat Stress-Induced Variations in Mental Performance. Archives of Environmental Health: An International Journal, 1988. 43(1): p. 15-17.
Maughan, R.J. and J. Griffin, Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2003. 16(6): p. 411-420.