Το πιο φωτεινό μικροθρεπτικό συστατικό: Βιταμίνη D
Το μικροθρεπτικό συστατικό βιταμίνη D παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής υγείας των οστών και των δοντιών καθώς και της φυσιολογικής μυϊκής λειτουργίας. Ο οργανισμός εργάζεται σκληρά κάθε μέρα (ακόμα περισσότερο όταν γυμνάζεστε) και χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D για να υποστηρίξουμε αυτές τις σημαντικές διεργασίες και να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποκατασταθεί.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, το σώμα μας μπορεί να παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Ωστόσο, η παραγωγή αυτού του είδους μπορεί να είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις καθημερινές μας ανάγκες, ειδικά αν η έκθεση στο φως είναι περιορισμένη λόγω πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων. [1, 4][5]. Κατά συνέπεια, είναι γνωστό ότι επικρατεί παγκοσμίως έλλειψη βιταμίνης D ή πιο σοβαρές ανεπάρκειες, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε πολύ ηλιόλουστες περιοχές τροπικών και υποτροπικών κλιμάτων [6]. Οι αθλητές, παρά τη σωματική τους δύναμη, δεν αποτελούν εξαίρεση, ιδίως όσοι προπονούνται κυρίως σε εσωτερικό χώρο [3].
Εκτός από την ενίσχυση της παραγωγής βιταμίνης D, η εξόρμηση στη φύση μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά για το μυαλό και να βελτιώσει την ευεξία [7]. Προσπαθήστε να εντάξετε κάποιο είδος υπαίθριας δραστηριότητας στην εβδομαδιαία προπόνησή σας. Το τζόκινγκ, το περπάτημα με φίλους, η ποδηλασία και η πεζοπορία είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να ανεβάσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D (απλώς θυμηθείτε να προστατεύετε το δέρμα σας με αντηλιακό καθώς, από την άλλη πλευρά, η υπερβολική έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για το δέρμα μας) [3].
Χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας, μικρότερες ημέρες και μεγαλύτερες χρονικές περίοδοι στο σπίτι ισοδυναμούν με αυξημένες πιθανότητες για ανεπάρκεια βιταμίνης D το χειμώνα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδά μας μέσω της διατροφής μας. Η ενσωμάτωση τροφών όπως λιπαρά ψάρια, αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής μπορούν όλα να βοηθήσουν στην επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D [5].
Το κλειδί είναι να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και άφθονη υγιεινή άσκηση —βοηθώντας το σώμα μας να παραμείνει υγιές και να έχει καλές επιδόσεις.
* Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα μιας ισορροπημένης διατροφής
- EFSA Panel on Dietetic Products, N. and Allergies, Dietary reference values for vitamin D. EFSA Journal, 2016. 14(10): p. e04547.
- Sassi, F., C. Tamone, and P. D’Amelio, Vitamin D: Nutrient, Hormone, and Immunomodulator. Nutrients, 2018. 10(11).
- de la Puente Yagüe, M., et al., Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends. Nutrients, 2020. 12(2).
- Medrano, M., et al., Vitamin D: Effect on Haematopoiesis and Immune System and Clinical Applications. Int J Mol Sci, 2018. 19(9).
- Giustina, A., et al., Consensus statement from 2(nd) International Conference on Controversies in Vitamin D. Rev Endocr Metab Disord, 2020. 21(1): p. 89-116.
- Gois, P.H.F., et al., Vitamin D and Infectious Diseases: Simple Bystander or Contributing Factor? Nutrients, 2017. 9(7).
- Barton, J. and M. Rogerson, The importance of greenspace for mental health. BJPsych Int, 2017. 14(4): p. 79-81.