Θετική αυτοομιλία: Το μυστικό σας όπλο για στόχους φυσικής κατάστασης
Δεκέμβριος 2020
Η ψυχολογία της διατήρησης του βάρους μας εστιάζει κυρίως στο να επαναπροσδιορίσουμε τις στάσεις για το πώς τρώμε, όπως να κάνουμε καλές διατροφικές επιλογές και να καταλάβουμε τι προκαλεί την υπερκατανάλωση τροφής.1 Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το να μάθουμε να «μιλάμε καλά» στον εαυτό μας. Αλλά υπάρχει μια άλλη ανατροπή σε αυτή την ψυχολογία, που οδηγεί τη θετική αυτοδιάθεση ένα βήμα παραπέρα. Και αυτό είναι να πιστεύεις ότι έχεις ό,τι χρειάζεται για να πετύχεις τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης. Η σκέψη έχει ως εξής: ό,τι κι αν λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας, τείνουμε να κάνουμε το ρόλο. Έτσι, με το να οραματιστείτε τον εαυτό σας ως άτομο που ζει έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, είναι πιο πιθανό να το ενσωματώσετε τρώγοντας καλύτερα, ασκώντας περισσότερη άσκηση και μεταβαίνοντας σε μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό σας.2, 3, 4
Φυσικά, η θετική αυτοομιλία και η (αυξημένη) αυτοπεποίθηση από μόνες τους δεν θα επιτύχουν τους στόχους φυσικής κατάστασης ή βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ. Έτσι, αν και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό, το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας έχει επίσης σημασία. Θυμηθείτε αυτή την εορταστική περίοδο ότι πρόκειται για πολλά περισσότερα από τον αριθμό των θερμίδων που έχετε φάει κατά τη διάρκεια του γεύματος των Χριστουγέννων ή πόσα (ή λίγα!) βήματα έχετε καταγράψει. Έχει να κάνει με την εφαρμογή θετικής αυτο-ομιλίας και πεποίθησης και να είσαι ο δικός σου μαζορέτα και προπονητής λογοδοσίας. Με αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές, να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των λιχουδιών και ενός υγιεινού τρόπου ζωής και να ξεκινήσετε την επόμενη χρονιά με μια εξαιρετική νοοτροπία.
Δοκιμάστε αυτές τις θετικές προτροπές αυτοομιλίας, με βάση ορισμένα κοινά σενάρια διακοπών:
Χάσατε μια προπόνηση; Αντί για «είμαι τεμπέλης», η θετική αυτοομιλία λέει: «Θα κάνω αυτή τη μέρα ξεκούρασης και θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο για να σχεδιάσω μια υπέροχη προπόνηση για αύριο».
Έδωσα σε εκείνη τη δεύτερη κιμαδόπιτα; Αντί για «έχω ήδη τα μπερδέψει, οπότε μπορεί κάλλιστα να ξεφύγω για την υπόλοιπη μέρα», λέει η θετική αυτοομιλία, «δεν είναι το τέλος του κόσμου – θα απολαμβάνω αυτό και μετά δεσμευτείτε να φάτε ελαφριά αργότερα».
Πήρες βάρος στην τελευταία ζύγιση; Αντί για «παραιτούμαι. Δεν θα φτάσω ποτέ το βάρος-στόχο μου, οπότε γιατί να ασχοληθώ;», λέει η θετική αυτο-ομιλία, «Εντάξει, θα βάλω έναν νέο μίνι στόχο για τις επόμενες εβδομάδες και θα κάνω μερικές καλύτερες επιλογές για να τον φτάσω».
Θυμηθείτε, η θετική αυτοομιλία σημαίνει να μην χτυπάτε τον εαυτό σας αν γλιστρήσετε. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε την εσωτερική σας φωνή για να σας υπενθυμίσει ότι μόνο και μόνο επειδή γλίστρησες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσεις. Ακολουθεί μια χαρούμενη, υγιής, θετική περίοδος διακοπών.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
- Castelnuovo, G., et al., Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την ενίσχυση της απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς: τρέχουσες προοπτικές. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: σελ. 165-173.
- Varkevisser, RDM, et al., Καθοριστικοί παράγοντες διατήρησης απώλειας βάρους: μια συστηματική ανασκόπηση. Obes Rev, 2019. 20(2): σελ. 171-211.
- Sheeran, P., et al., Ο αντίκτυπος της αλλαγής στάσεων, κανόνων και αυτο-αποτελεσματικότητας στις προθέσεις και τη συμπεριφορά που σχετίζονται με την υγεία: Μια μετα-ανάλυση. Health Psychol, 2016. 35(11): Σελ. 1178-1188.
- Teixeira, PJ, et al., Επιτυχής αλλαγή συμπεριφοράς στις παρεμβάσεις παχυσαρκίας σε ενήλικες: μια συστηματική ανασκόπηση των μεσολαβητών αυτορρύθμισης. BMC Med, 2015. 13: σελ. 84.