Άρθρα για υγιεινή ζωή

Πεπτική υγεία: Είναι όλα σχετικά με την ισορροπία

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο κάνει το πεπτικό σας σύστημα σε καθημερινή βάση; Έχει τεράστια δουλειά!

Αφού φάτε, η πέψη μετατρέπει την τροφή σας σε καύσιμο για κάθε κύτταρο του σώματός σας, διατηρώντας τα όργανα και τα συστήματά σας σε λειτουργία. Η υγιής πέψη σάς βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το καύσιμο, αλλά υπάρχουν και άλλα! Μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος, την ενέργεια, το δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.

Παρά το πόσο σημαντικό είναι το πεπτικό σύστημα για τη συνολική υγεία και ευεξία μας, πολλοί άνθρωποι δεν το φροντίζουν σωστά. Καθημερινά, πράγματα όπως η κακή διατροφή, το άγχος, η έλλειψη άσκησης και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική μικροχλωρίδα –ή την ισορροπία– του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα.

Η φροντίδα της πεπτικής σας υγείας δεν είναι τόσο δύσκολη. Όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές συνήθειες και τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Προβιοτικά
Το πεπτικό σας σύστημα αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Συνολικά, αυτή η βακτηριακή αποικία ονομάζεται «μικροβίωμα του εντέρου». Αυτά τα βακτήρια εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, προάγοντας έτσι την υγιή πέψη και διατηρώντας τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Βοηθούν επίσης στην εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και βοηθούν στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών.

Ένας τρόπος για να υποστηρίξετε το πεπτικό σας σύστημα είναι με προβιοτικά. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βρίσκονται φυσικά στο σώμα σας, κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αν και η ιδέα της κατανάλωσης βακτηρίων μπορεί να μην ακούγεται ελκυστική ή ορεκτική, η εισαγωγή καλών βακτηρίων στο σύστημά σας απευθείας με τη μορφή προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο σας. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το τέμπε, το kimchi και το miso, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής.

Φυτικές
ίνες Οι ίνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ωστόσο ο μέσος Αμερικανός υπολείπεται κατά πολύ της ημερήσιας σύστασης φυτικών ινών των 28 γραμμαρίων. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μόνο περίπου 14 γραμμάρια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάνουν τα οφέλη για την υγεία. Η σωστή και ισορροπημένη πρόσληψη των σωστών ειδών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα στις πιο σημαντικές εργασίες του.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μήλα, η βρώμη, το κριθάρι και τα φασόλια. Πυκνώνει και διογκώνεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό και σας βοηθά να χορτάσετε. Οι διαλυτές ίνες λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων λειτουργώντας ως πηγή τροφής.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, γνωστές και ως «χονδροειδής ύλη», μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, στο πίτουρο και σε ορισμένα είδη λαχανικών. Διατηρεί την χωνεμένη τροφή να κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος και προάγει την κανονικότητα.

Δεδομένου ότι το σώμα σας χρειάζεται και τα δύο είδη φυτικών ινών, είναι καλύτερο να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στόχος να έχετε ένα φρούτο ή λαχανικό με κάθε γεύμα ή σνακ.

Υγρά
Η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματός μας και παίζει μεγάλο ρόλο σε κάθε βήμα της πέψης μας, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, την παροχή τους σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται από 8 έως 12 φλιτζάνια νερό την ημέρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σκέτο νερό και νερό σε ποτά όπως φυτική αλόη , καφές, τσάι, μεταλλικό νερό, χυμός φρούτων ή λαχανικών, ζωμός και γάλα. Η φυτική αλόη είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για να καταπραΰνει το εργατικό στομάχι σας!

Άσκηση και μείωση του άγχους Η
άσκηση δεν είναι μόνο για τους μύες, είναι επίσης καλή για το πεπτικό σας σύστημα. Καθώς οι μύες σας συστέλλονται και η αναπνοή σας βαθαίνει κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, διεγείρονται και οι φυσικές συσπάσεις των εντερικών μυών σας, κάτι που βοηθά στη μετακίνηση της τροφής μέσω του συστήματός σας.

Η άσκηση είναι επίσης ένας εξαιρετικός μειώνοντας το στρες, γεγονός που την κάνει καλή για εκείνους των οποίων το πεπτικό σύστημα ενεργοποιείται όταν αγχώνονται.