Άρθρα για υγιεινή ζωή

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Nurse rubbing her forehead in hospital

Kent L. Bradley MD, MBA, MPH, Υπεύθυνος Υγείας και Διατροφής Herbalife Nutrition

 

Γνωρίζατε ότι το σώμα μας δεν κάνει διάκριση μεταξύ πηγών άγχους; Είτε το άγχος προέρχεται από ένα πραγματικό γεγονός – όπως ένα αυτοκίνητο που σε χτυπά σχεδόν – ή απλά σκεφτόμαστε την πιθανότητα ατυχήματος – το σώμα θα μπορούσε να αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο.

Σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές, το άγχος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και το σώμα μας, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθούμε και να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε το άγχος με υγιή τρόπο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Είμαστε βιολογικά προσανατολισμένοι στην επιβίωση και το μυαλό μας είναι ενσύρματο για να εντοπίσουμε οποιαδήποτε προειδοποίηση για απειλές.

Η αντίδραση στο άγχος είναι η αντίδραση «μάχης ή πτήσης» σε μια τέτοια απειλή. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πώς αισθάνεται: η ξαφνική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η ταχεία αναπνοή, όλα είχαν σκοπό να προετοιμάσουν το σώμα με οξυγόνο που απαιτείται για ξαφνικά να κινηθεί σε δράση.

Υποκείμενος σε αυτό είναι ένα ντους ορμονών που διεγείρουν τις ενέργειες του σώματος, αλλά αυτό επηρεάζει και άλλες πτυχές της υγείας μας. Αυξάνουμε την κυκλοφορία της αδρεναλίνης, γνωστή ως επινεφρίνη, που ενεργοποιεί τον καρδιακό μας ρυθμό, αλλά επίσης διεγείρει την απελευθέρωση γλυκόζης και λίπους από τις περιοχές αποθήκευσης ως πηγή καυσίμου.

Εάν δεν ελεγχθεί, μια δεύτερη απόκριση ενεργοποιεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Η κορτιζόλη αυξάνει την ποσότητα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να διεγείρει την πείνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Η απόκριση στο άγχος είναι φυσική αν υπάρχει πραγματική απειλή αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, μια χρόνια απόκριση στο άγχος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας εάν δεν αντιμετωπιστεί καλά: επηρεάζοντας το βάρος και την αρτηριακή μας πίεση.

Η εστίαση στη μείωση του άγχους μας και στη βελτίωση της υγείας μας μπορεί να επιτευχθεί με μερικές απλές πρακτικές. Τους αποκαλώ 6 Rs:

  1. Υπόλοιπο

Πρώτα, πάρτε αρκετό ύπνο! Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τη χαλάρωση της απόκρισης στο άγχος.

  1. Τεχνικές χαλάρωσης

Βαθιά αναπνοή – είτε γίνεται μέσω ασκήσεων διαλογισμού είτε ενώ κάνετε γιόγκα – το κλειδί είναι αργή, σκόπιμη βαθιά αναπνοή!

  1. Αναψυχή

Παραμείνετε δραστήριοι ενώ ασκείτε κοινωνικές αποστάσεις – είτε αυτό σημαίνει περίπατο είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο Το να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει να περιλαμβάνει κάποια μορφή δραστηριότητας (ψυχική ή σωματική) είναι χρήσιμο!

  1. Σχέσεις

Η παραμονή συνδεδεμένη είναι τόσο σημαντική. Πρέπει να είμαστε στην κοινότητα. Μπορεί να είμαστε φυσικά απομονωμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Οι τηλεφωνικές ή βιντεοκλήσεις μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι.

  1. Ρουτίνα

Ναι, εν μέσω αλλαγής γιατί προσθέστε ένα άλλο. Μείνετε συνεπείς. Ξαφνικά πρέπει να εργαστείτε από το σπίτι – στη συνέχεια σηκωθείτε ταυτόχρονα, δημιουργήστε ένα γραφείο και εργαστείτε όπως θα κάνατε κανονικά.

  1. Αναδιαμόρφωση

Επανεκτιμήστε το αντιληπτό άγχος, ώστε να μην θεωρείται πλέον απειλή. Μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός προπονητή για να σας βοηθήσει στην εξάσκηση του πρώτου εντοπισμού γιατί κάτι θεωρείται απειλή και στη συνέχεια το τοποθετείτε σε ένα πλαίσιο που είναι χρήσιμο.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Το οξύ άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο και επιβλαβές για το σώμα μας. Μπορεί να είναι χρήσιμο καθώς μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί στην προστασία του εαυτού μας και των αγαπημένων μας προσώπων. Μπορεί να είναι επιβλαβές, διότι προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του καρδιακού ρυθμού: δεν είναι καλό για εκείνους που έχουν υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι μια κατάσταση χρόνιου στρες. Σε αυτήν την κατάσταση, το σώμα ενεργοποιείται συνεχώς, με αποτέλεσμα αυξημένη αρτηριακή πίεση και αύξηση βάρους, οι οποίοι είναι παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, η κορτιζόλη είναι γνωστό ότι μειώνει την παραγωγή των ανοσοπροστατευτικών κυττάρων μας που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα. Στην οξεία φάση, στην πραγματικότητα μπορεί να παρατηρήσουμε αύξηση αυτών των κυττάρων, αλλά καθώς προχωράμε σε μια πιο χρόνια κατάσταση στρες, η απελευθέρωση κορτιζόλης μας οδηγεί σε μείωση των λεμφοκυττάρων, καθιστώντας μας δυνητικά πιο ευάλωτους στην αποτελεσματική καταπολέμηση της λοίμωξης.

Τελικά, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία: διαχειριστείτε το άγχος, τρώτε υγιή, διατηρείτε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ασκείστε τακτικά στο σπίτι.