Άρθρα για υγιεινή ζωή, Ειδήσεις

Herbalife-24Το κλειδί για την απόδοση είναι αρκετά διαυγές

Όταν γυμνάζεστε, ανεβάζετε τους καρδιακούς σφυγμούς σας, που με τη σειρά τους διοχετεύουν περισσότερο αίμα στο σύστημά σας και αυξάνουν τη θερμοκρασία του κορμού σας. Η φυσική απόκριση του σώματος σε αυτήν τη διαδικασία είναι η αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης και της αναπνοής. Αυτό είναι ιδανικό για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε, αλλά είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε τα χαμένα υγρά πίνοντας τακτικά νερό καθώς προπονούμαστε. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής μυϊκής λειτουργίας και στην πρόληψη της μείωσης της απόδοσης λόγω αφυδάτωσης.

 

Οι καιρικές συνθήκες και η ένταση της δραστηριότητας είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικά το μέγεθος της απώλειας υγρών. Επιπλέον, αρκετοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν την ανάγκη ενυδάτωσης ενός ατόμου, όπως το φύλο, η σύσταση του σώματος και το αν είναι αρκετά γυμνασμένο ή λιγότερο έμπειρο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η δίψα μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη ένδειξη της ανάγκης σε υγρά και η εμφάνισή της μπορεί να μη συμβαίνει πάντα εγκαίρως. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνετε υγρά τακτικά, στοχεύοντας σε μια ποσότητα περίπου 250 ml κάθε δεκαπέντε λεπτά. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα ποτό υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών είτε απλό νερό. Μέσω της άσκησης μπορεί να χαθεί μια τεράστια ποσότητα 1-2 λίτρων υγρών την ώρα, αλλά αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση της άσκησης και οι καιρικές συνθήκες. Αν δεν είστε σίγουροι πόσα υγρά πρέπει να πίνετε, δοκιμάστε να ανεβείτε στη ζυγαριά πριν και μετά την άσκηση. Αν το βάρος σας έχει πέσει, πρέπει να πιείτε περισσότερο για να αποκαταστήσετε τα χαμένα υγρά! Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να μην χάνετε ποτέ περισσότερο από το 2% του σωματικού σας βάρους από απώλεια υγρών, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική σας απόδοση [2, 3].

 

Τα ροφήματα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών ενισχύουν την απορρόφηση του νερού κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Επιπλέον, παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ορισμένα βοηθούν τη μυϊκή σύσπαση [3, 4]. Εκτός από το νερό, οι ηλεκτρολύτες (και ορισμένοι τύποι υδατανθράκων) μας κρατούν καλά ενυδατωμένους –—ειδικά όταν αθλείστε εντατικά για περισσότερο από μία ώρα. Οι ηλεκτρολύτες και οι υδατάνθρακες σε ένα αθλητικό ποτό δεν βελτιώνουν απλώς την πρόσληψη υγρών, αλλά μπορούν να βελτιώσουν και την απόδοση [1, 2].

 

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε για να σημειώνετε καλύτερες επιδόσεις!

 

*Τα ροφήματα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών συμβάλλουν στη διατήρηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άθλησης σε ασκήσεις αντοχής.

 

Παραπομπές

HERBALIFE24 ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ

  1. Kerksick, C., ,, et al., ISSN Position Stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2017. 5(1): p. 17.
  2. ACSM, Joint Position Stand Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2016. 48(3): p. 543-568.
  3. Sawka, M.N., et al., American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 2007. 39(2): p. 377-390.
  4. Shirreffs, S.M. and M.N. Sawka, Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. Journal of sports sciences, 2011. 29(sup1): p. S39-S46.