Άρθρα για υγιεινή ζωή

Τρία βασικά οφέλη της πρωτεΐνης

Τρία βασικά οφέλη της πρωτεΐνης

International Protein Day – 27 Φεβρουαρίου 2024

Από τον Γιώργο Μουλίνο

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε άτομο, κάθε μέρα. Η πρωτεΐνη καθίσταται ακόμη πιο σημαντική όσο πιο δραστήριοι είμαστε, και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντική, συχνά δεν καταλαβαίνουμε γιατί, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στον ζωτικό ρόλο της στην υγεία και την αθλητική μας απόδοση.

 

Τι είναι η πρωτεΐνη;

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα κύρια δομικά στοιχεία των μυών, των οστών, του δέρματος, των ιστών και των οργάνων μας. Όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνες, το σώμα μας τις διασπά σε μεμονωμένα αμινοξέα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες σε όλο το σώμα. Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, διαφορετικά το σώμα θα πρέπει να διασπάσει τους μυς για να λάβει τα αμινοξέα που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Τα τρία κύρια οφέλη της πρωτεΐνης

#1 – Η πρωτεΐνη σάς βοηθά να αισθάνεστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Ένα από τα κύρια προβλήματα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος και για τους αθλητές που «καίνε» σημαντικό αριθμό θερμίδων είναι ότι έχουν το αίσθημα της πείνας συνεχώς. Σε αυτό η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, επειδή σας βοηθά να αισθάνεστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Και, αν προσπαθείτε να μειώσετε τα ανθυγιεινά σνακ, αναζητήστε επιλογές που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

#2 – Η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό σας

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού (η διαδικασία του σώματος που μετατρέπει το φαγητό και το ποτό σε ενέργεια), η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων και είναι σημαντική για όσους προσπαθούν να αλλάξουν τη σύσταση του σώματός τους. Η πρωτεΐνη, όταν καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής  μάζας. Η επαρκής μυϊκή μάζα είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση του μεταβολισμού σας.

#3 – Η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών σας

Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πλούσιες σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Η λευκίνη, ένα από αυτά τα BCAA, παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης και της αποκατάστασης μετά από άσκηση αντίστασης και αντοχής. Αυτές οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας υπάρχουν σε πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα άπαχα πουλερικά, το μοσχάρι, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα αυγών και τα ολόκληρα αυγά. Αν είστε vegetarian ή σας αρέσει περιστασιακά να ακολουθείτε διατροφή για vegetarians, υπάρχουν πολλές φυτικές πρωτεΐνες που είναι εξίσου αποτελεσματικές στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και αποκατάστασης της , όπως η σόγια, το μπιζέλι, η κινόα και ο λιναρόσπορος.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε και πόσο συχνά;

Ο συγχρονισμός της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους αθλητές ή για οποιονδήποτε προσπαθεί να χτίσει μυς. Η άσκηση καταπονεί τους μυς. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την προπόνηση βοηθά στην αποκατάσταση και την αναδόμηση των μυών. Θα πρέπει να στοχεύετε στην κατανάλωση 20 έως 40 γραμμαρίων πρωτεΐνης εντός 30 λεπτών μετά την άσκηση. Αν είστε εν κινήσει, δοκιμάστε ένα ρόφημα πρωτεΐνης καλής ποιότητας που θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες.  Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την πρωτεΐνη από τους ειδικούς της Herbalife, ανατρέξτε στο ιστολόγιό μας στο iamherbalifenutrition.com/blog και μάθετε πώς να φτιάξετε ένα θρεπτικό ρόφημα πρωτεΐνης.