Άρθρα για υγιεινή ζωή

Πως Να Αποφύγετε τη Σαρκοπενία: η Πρόσληψη Πρωτεΐνης και ο Δραστήριος Τρόπος Ζωής Είναι το Κλειδί!!!

Kent L. Bradley M.D., MBA, MPH – Chief Health and Nutrition Officer
Κάθε χρόνο, σε όλους μας συμβαίνει το ίδιο πράγμα: γερνάμε ένα χρόνο. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ζωής, αλλά οι συνέπειες της γήρανσης δεν συμβαίνουν σε όλους μας το ίδιο και μπορούν να επηρεαστούν από τις επιλογές που κάνουμε σήμερα.
Αν και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την υγιή γήρανση (να τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, να εξασκούμε το μυαλό μας), υπάρχουν ορισμένα θέματα για τη γήρανση που δεν συζητούνται τόσο συχνά. Ένα από αυτά είναι η σαρκοπενία.

Τι Είναι η Σαρκοπενία;

Μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες γήρανσης έχει να κάνει με τους μυς μας. Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει μια ακούσια απώλεια μάζας και δύναμης των σκελετικών μυών. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως σαρκοπενία.
Ο αντίκτυπος της σαρκοπενίας μπορεί να είναι σοβαρός. Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού είναι η άνοδος των καταγμάτων του ισχίου καθώς γερνάμε. Πάνω από το 95% όλων των καταγμάτων του ισχίου οφείλονται σε πτώση. Τα κατάγματα του ισχίου επισημαίνουν τις συνέπειες της γήρανσης και τον ζωτικό ρόλο των μυών μας. Μια συνέπεια της γήρανσης είναι η πιθανή απώλεια ασβεστίου στα οστά μας, γνωστή ως οστεοπόρωση. Έτσι, τα οστά μπορεί να σπάσουν ευκολότερα. Ωστόσο, όταν χάνουμε τη μυϊκή μας μάζα και δύναμη, είμαστε πιο επιρρεπείς σε πτώσεις.
Επιπλέον, η ειδικός μας στη διατροφή Susan Bowerman παρατήρησε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση απώλειας μυών, ακόμη και μεταξύ νεότερων γυναικών. Αυτό οφείλεται στη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνη, καθώς και έλλειψη άσκησης – παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μυών.
Όταν έχουμε επαρκή μυϊκή δύναμη, μπορούμε να μειώσουμε το πιθανό συμβάν πτώσης και έτσι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο καταγμάτων.

Πώς να Αποτρέψετε και Να Διαχειριστείτε τη Σαρκοπενία για Υγιή Γήρανση

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να δράσουμε προληπτικά για να μειώσουμε τις συνέπειες της γήρανσης στη μυϊκή μας μάζα και τη δύναμη. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της σαρκοπενίας.
Η επιβράδυνση του ρυθμού σαρκοπενίας, καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και βελτιώνοντας τη μυϊκή δύναμη, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ομάδα Ειδικών ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), δίνονται οι ακόλουθες συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη πρωτεΐνης από ηλικιωμένους για να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν τη μυϊκή δύναμη και λειτουργία:
  • Για υγιείς ηλικιωμένους, η διατροφή τους πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 1,0 – 1,2 g πρωτεΐνης / kg σωματικού βάρους / ημέρα.
  • Για τους ηλικιωμένους που υποσιτίζονται ή κινδυνεύουν από υποσιτισμό επειδή έχουν οξεία ή χρόνια ασθένεια, η διατροφή τους θα πρέπει να παρέχει 1,2-1,5 g πρωτεΐνης / kg σωματικού βάρους / ημέρα, κι ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη σε άτομα με σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό.
  • Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή άσκηση (προπόνηση αντίστασης, αερόβια άσκηση) πρέπει να γίνεται από όλα τα ηλικιωμένα άτομα, για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή νωρίτερα στη ζωή σας, όπως μια Μεσογειακή Διατροφή, η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει θετική επίδραση στη λειτουργία των μυών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σαρκοπενίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης παίζει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και τη λειτουργικότητα γενικά, και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους.

Ο Ρόλος της Διατροφικής Πολιτικής

Συχνά βασιζόμαστε σε γενικές οδηγίες για τη διατροφή, αλλά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και στάδια ζωής υπάρχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες για βέλτιστη υγεία.
Στις Η.Π.Α., οι επερχόμενες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025 θα δίνονται βάση τα στάδια ζωής, ώστε να βοηθήσουν τους Αμερικανούς στην πρόληψη ασθενειών και παραμείνουν υγιείς από τη γέννηση ως τη βαθιά ενήλικη ζωή.
Η Herbalife Nutrition υπέβαλε σχόλια στη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαιτητικών Οδηγιών του 2020, παρέχοντας επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ανάγκη για υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης σε ηλικιωμένους σαρκοπενικούς ενήλικες σε σύγκριση με την τρέχουσα γενική σύσταση διατροφής.

Το πρωτεϊνούχο ρόφημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επιτύχετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Ανά μερίδα: 14γρ. πρωτεΐνης.
Η Παγκόσμια Φιλοσοφία Διατροφής μας έχει την πρωτεΐνη ως ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό σε συνδυασμό με τον δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής: δύο σημαντικά συστατικά για την υγιή γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, η βασική φιλοσοφία μας είναι να επικεντρωθούμε στα κρίσιμα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία και ευεξία μας μέσω της βέλτιστης διατροφής και να διατηρούμε συνεχώς έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
Έχω δει άτομα που ζουν με περισσότερη ζωτικότητα σήμερα από ό, τι πριν από 10 χρόνια.
Εάν κάνετε τις σωστές επιλογές τρόπου ζωής, μπορείτε να είστε κι εσείς απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Παρόλο που η γήρανση είναι εγγυημένη, οι συνέπειες δεν είναι.