Άρθρα για υγιεινή ζωή

Υδατάνθρακες και άσκηση: Γιατί χρειάζεστε υδατάνθρακες εάν είστε δραστήριοι

Dana Ryan, Ph.D., MA, MBA, Διευθυντής, Αθλητικές Επιδόσεις, Διατροφή και Εκπαίδευση19 Ιουλίου 2023

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την άσκηση, αλλά οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση της μέγιστης απόδοσης κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι η πιο σημαντική πηγή καυσίμου στη διατροφή ενός αθλητή! Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι κακοί, παρόλο που υπάρχουν πολλοί υγιεινοί υδατάνθρακες για να διαλέξετε. Εδώ είναι οι τέσσερις κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες.

1. Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τους μύες.

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματός μας. τροφοδοτούν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και τους μυς. Σκεφτείτε το σαν τη βενζίνη που βάζετε στο αυτοκίνητό σας: Το σώμα μας αποθηκεύει υδατάνθρακες στους μυς μας ως γλυκογόνο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε γλυκόζη όταν το χρειάζεστε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υδατάνθρακες βοηθούν στην καθυστέρηση της κόπωσης, συντηρώντας σας μέσω παρατεταμένων προπονήσεων ή ανταγωνιστικών αθλημάτων. 

2. Οι υδατάνθρακες εμποδίζουν τη μυϊκή διάσπαση.

Η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να αποτρέψει τη μυϊκή διάσπαση από την εξάντληση του γλυκογόνου, απελευθερώνοντας την πρωτεΐνη να κάνει την κύρια δουλειά της: επισκευή και αναδόμηση μυϊκού ιστού. Εάν περιορίσουμε τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθεί για ενέργεια αντί για την οικοδόμηση άπαχων μυών.

Στη δουλειά μου με επαγγελματίες αθλητές, προτείνω συχνά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για όσους χρειάζονται πολλή αντοχή και αντοχές για να διατηρήσουν τις καθημερινές απαιτήσεις της προπόνησης και της άσκησης. Φυσικά, οι ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και το είδος της άσκησης ή του αθλητισμού που ασχολούνται.

Τα άτομα σε ένα γενικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης μπορούν συνήθως να καλύψουν τις ανάγκες τους καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή 45–55% των θερμίδων από υδατάνθρακες. Δηλαδή περίπου 3-5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους, ανά ημέρα. 

3. Οι υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση θα ενισχύσουν την απόδοσή σας.

Εάν αισθανθήκατε ποτέ υποτονική ή χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, πιθανότατα δεν τροφοδοτήσατε επαρκείς υδατάνθρακες. Η επιλογή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και εύπεπτες, όπως μπανάνες, αγγλικά μάφιν με μαρμελάδα ή μπάρες γκρανόλα πριν από την άσκηση βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για τους μύες μας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λίπος μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και θα πρέπει να αποφεύγονται κοντά στην άσκηση.  

4. Οι υδατάνθρακες επιταχύνουν την ανάρρωση.

Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την άσκηση βοηθά στην αναπλήρωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για δραστηριότητα μεγαλύτερη από μία ώρα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον ανεφοδιασμό με υδατάνθρακες.

Οι μύες χρειάζονται πρωτεΐνες και υδατάνθρακες για να ανακάμψουν σωστά και να γίνουν πιο δυνατοί. Ένα σέικ ανάκαμψης μετά την άσκηση με αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη 3:1 είναι ο τέλειος τρόπος ανεφοδιασμού – δοκιμάστε να αναμίξετε το Herbalife24® Rebuild Strength με μια μπανάνα και 8 ουγγιές γάλα για να βελτιστοποιήσετε την αποθεραπεία σας!*

Είτε είστε αθλητής, λάτρης της φυσικής κατάστασης ή απλώς κάποιος που προσπαθεί να χάσει μερικά κιλά, οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας βέλτιστης δίαιτας για σταθερή απόδοση και αποκατάσταση. Αντί να κόβετε εντελώς τους υδατάνθρακες, επιλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες πριν και μετά την προπόνησή σας. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα ότι μόλις αλλάξετε τη σχέση σας με τους υδατάνθρακες, θα αποδώσετε και θα νιώσετε καλύτερα!

*Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν αξιολογηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό το προϊόν δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας.