Θετικές Δηλώσεις – Το Μυστικό Όπλο για Καλή Φυσική Κατάσταση
Οι θετικές δηλώσεις είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι θα διατηρήσετε τη φόρμα σας. Η ψυχολογία διατήρησης του βάρους μας συνδέεται κυρίως με την αλλαγή της στάσης μας ως προς τον τρόπο που τρώμε, δηλαδή το να προβαίνουμε σε σωστές διατροφικές επιλογές και να διαπιστώνουμε τι πυροδοτεί την υπερφαγία*.
Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι μαθαίνουμε να «μιλούμε ευγενικά» στον εαυτό μας. Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη πτυχή σε αυτήν την ψυχολογία που σπρώχνει τον θετικό διάλογο ένα βήμα παραπέρα. Πρόκειται για την πεποίθηση ότι έχουμε αυτό που χρειάζεται για να επιτύχουμε τους στόχους της καλής φυσικής κατάστασης. Η λογική είναι η εξής: συνήθως τα λόγια που απευθύνουμε στον εαυτό μας ταυτίζονται με τον ρόλο που υποδυόμαστε. Επομένως, εάν φανταζόμαστε τον εαυτό μας σαν ένα άτομο που διάγει έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, το πιθανότερο είναι ότι θα ενσαρκώνουμε αυτόν τον τρόπο ζωής μέσα από την επιλογή καλύτερων τροφών, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την απόκτηση μιας πιο θετικής εικόνας του εαυτού μας. ** *** ****
Φυσικά, μόνο οι θετικές δηλώσεις και η αυτοπεποίθηση δεν επιτυγχάνουν τους στόχους για καλή φυσική κατάσταση ή έλεγχο του βάρους, μπορούν όμως να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του παζλ. Έτσι, παρόλο που οι πράξεις μας είναι σημαντικές, ο τρόπος που νιώθουμε για τον εαυτό μας είναι εξίσου ουσιαστικός. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να επιμένετε στον θετικό διάλογο και στην αυτοπεποίθηση και να γίνεστε υποστηρικτής του εαυτού σας, προπονητής λογοδοσίας προς τον εαυτό σας, όλα σε ένα. Χάρη σε μια τέτοια προσέγγιση, είναι πιθανό ότι θα απολαύσετε τις διακοπές σας, θα επιτύχετε την ισορροπία ανάμεσα στα κεράσματα και στον υγιεινό τρόπο ζωής και θα υποδεχθείτε το νέο έτος με θετικό και επωφελή τρόπο σκέψης.
Ακολουθήστε τις παραινέσεις μας για θετικό διάλογο, εφαρμόζοντας μερικά συνηθισμένα σενάρια διακοπών:
Χάσατε μια προπόνηση; Αντί να πείτε «Είμαι τεμπέλης/-α», η θετική δήλωση είναι «Σήμερα θα πάρω ρεπό και θα αξιοποιήσω τον χρόνο μου για να σχεδιάσω την τέλεια προπόνηση για αύριο».
Ενδώσατε σε ένα δεύτερο κομμάτι πίτας; Αντί να πείτε «Τα έχω ήδη κάνει χάλια, άρα μπορώ να περιδρομιάζω την υπόλοιπη μέρα», η θετική δήλωση είναι «Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Θα απολαύσω το φαγητό μου κι έπειτα θα υποσχεθώ στον εαυτό μου να τρώω ελαφρύτερα».
Πήρατε βάρος από το τελευταίο ζύγισμα; Αντί να πείτε «Παραδίνομαι. Δεν θα πετύχω ποτέ τον στόχο μου, άρα γιατί να ταλαιπωρούμαι;», η θετική δήλωση είναι «Εντάξει, θα θέσω έναν καινούργιο μικρό στόχο για τις επόμενες εβδομάδες και θα κάνω καλύτερες επιλογές ώστε να τον πετύχω».
Μην ξεχνάτε, η θετική δήλωση δεν συνεπάγεται αυτοτιμωρία σε κάθε στραβοπάτημα. Αφουγκραστείτε την εσωτερική φωνή σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι με ένα απλό παράπτωμα δεν καταρρέει το σύμπαν.
Mail [email protected]
Βιβλιογραφία
*Castelnuovo, G., et al., Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: σ. 165-173.
**Varkevisser, R.D.M., et al., Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev, 2019. 20(2): σ. 171-211.
***Sheeran, P., et al., The impact of changing attitudes, norms, and self-efficacy on health-related intentions and behavior: A meta-analysis. Health Psychol, 2016. 35(11): σ. 1178-1188.
****Teixeira, P.J., et al., Successful behavior change in obesity interventions in adults: a systematic review of self-regulation mediators. BMC Med, 2015. 13: σ. 84.