Άρθρα για υγιεινή ζωή, ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Βελτιώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Όπως και τα φύλλα που πέφτουν, συντομότερες μέρες και άνετα βράδια, το φθινόπωρο φέρνει συχνά κάτι λιγότερο ευχάριστο, επίσης – με τη μορφή βήχα και κρυολογήματος. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: μπορείτε να υποστηρίξετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος ως προετοιμασία για τις ψυχρότερες εποχές σε κάθε γεύμα. Πως? Συμπεριλαμβάνοντας μια ποικιλία τύπων τροφίμων στην καθημερινή σας διατροφή και οδηγώντας έναν υγιή ενεργό τρόπο ζωής.

 

Με απλά λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο ενσωματωμένος «στρατός» του σώματός σας που είναι έτοιμος να σας προστατεύσει αναγνωρίζοντας ιούς, βακτήρια ή παράσιτα ή άλλες απειλές και ξεκινώντας τη δράση για την εξάλειψη της απειλής με διάφορους τρόπους όπως η παραγωγή αντισωμάτων. Για να λειτουργήσει καλά, αυτός ο στρατός πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Εδώ είναι δύο απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος μόνο μέσω της διατροφής:

 

Τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά * που βοηθούν στην προστασία από τις βλάβες των κυττάρων και των ιστών που προκαλούνται από τον φυσιολογικό, καθημερινό μεταβολισμό και έτσι μπορούν να παίξουν ρόλο στην ευημερία μας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C και ο χαλκός μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Δοκιμάστε: Μπρόκολο, ντομάτες, κολοκύθα, καρότα, σπανάκι, μούρα

 

Υποστηρίξτε το έντερο σας με πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα

Το πεπτικό σας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο, στεγάζοντας τρισεκατομμύρια βακτήρια με ζωτικές λειτουργίες, όπως βοηθώντας την πέψη των ινών, παραγωγή βιταμίνης Κ και Β12 και προστασία του εντέρου από επιβλαβή βακτήρια. Ορισμένες ίνες που βρίσκονται στη διατροφή μας μπορούν να υποστούν ζύμωση από βακτήρια του εντέρου. Οι ζυμώσιμες ίνες μετατρέπονται σε μεταβολίτες, όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας [1]. Από την άλλη πλευρά, ίνες όπως οι ίνες με κόκκους βρώμης συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων [2, 3].

Δοκιμάστε: ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, δημητριακά, φακές, σπόρους μήλου ή λιναριού

 

Δείτε τι μπορείτε να προσθέσετε στο επόμενο γεύμα σας για να υποστηρίξετε το σώμα σας και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος αυτό το φθινόπωρο.

 

* Vit C, E, Zink, Selenium συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

[1]. Sonnenburg & Bäckhed, αλληλεπιδράσεις διατροφής-μικροβίων ως συντονιστές του ανθρώπινου μεταβολισμού. Nature, 2016. 535 (7610): σ. 56-64.

[2]. Koh, A., et αϊ., Από φυτικές ίνες έως φυσιολογία ξενιστή: λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας ως βασικοί βακτηριακοί μεταβολίτες. Cell, 2016. 165 (6): σελ. 1332-1345.

[3]. Fetissov, SO, Ρόλος των μικροβίων του εντέρου στον έλεγχο της όρεξης του ξενιστή: ανάπτυξη βακτηριδίων στη συμπεριφορά των ζώων. Nature Review Endocrinology, 2017. 13 (1): σ. 11.