Βασικά στοιχεία ανοσίας: Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Καθώς ο κόσμος οδεύει σιγά σιγά προς την επαναλειτουργία βιομηχανιών, καταστημάτων και εστιατορίων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, πρέπει να έχουμε κατά νου ένα πράγμα: η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και πρέπει ακόμα να προσέχουμε τα μέτρα υγείας και υγιεινής.
Πρέπει να τηρούμε πρακτικά μέτρα πρόληψης, όπως η τήρηση της σωστής υγιεινής, η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης. Τούτου λεχθέντος, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιβεβλημένο από ποτέ, καθώς είναι κρίσιμο για την άμυνα ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις.
Τι είναι η ανοσία;
Με απλά λόγια, η ανοσία είναι προστασία από ασθένειες.
Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπάρχει σε ένα μόνο μέρος του σώματος, στην πραγματικότητα αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, μορίων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη λειτουργία του, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μόλυνσης.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσολογικών λειτουργιών στο σώμα του καθενός:
- Έμφυτη ανοσία, η οποία εμποδίζει την είσοδο ασθενειών στο σώμα
- Προσαρμοστική ανοσία, η οποία εξαλείφει ή εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ιοί και βακτήρια, στο σώμα μας.
Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται για να περιορίσει την πρόσβαση των μικροβίων στο σώμα και να τα εμποδίσει να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν ασθένειες.
Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα συναντήσει έναν ιό, δημιουργεί μια λεγόμενη ανοσοαπόκριση – πώς το σώμα σας αναγνωρίζει και αμύνεται έναντι βακτηρίων, ιών και ουσιών που φαίνονται ξένα και επιβλαβή.
Η αύξηση της ανοσίας του σώματος δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Υπάρχουν πολλά για το ανοσοποιητικό σύστημα που οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι η απτή σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της διατροφής .
Γιατί η διατροφή είναι κρίσιμη για την ανοσία
Για να κατανοήσουμε πώς η διατροφή και η διατροφή επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, πρέπει να εμβαθύνουμε στον ρόλο της επιγενετικής: τη μελέτη των βιολογικών μηχανισμών που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδιά μας.
Ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι 99,9% γενετικά πανομοιότυποι, η επιγενετική μας κάνει μοναδικούς χάρη στους διαφορετικούς συνδυασμούς γονιδίων που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται – γεγονός που εξηγεί γιατί κάποιοι από εμάς έχουν κόκκινα μαλλιά και άλλοι μαύρα ή γιατί κάποιοι από εμάς έχουν πιο σκούρο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα. παράδειγμα.
Αυτό που τρώμε, πού ζούμε, πόσο κοιμόμαστε, πώς ασκούμαστε, ακόμα και με ποιον ζούμε, όλα προκαλούν χημικές αντιδράσεις που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση της υγείας μας. Στο μείγμα προστίθεται το μικροβίωμα μας, που είναι οι μικροοργανισμοί στους οποίους βασιζόμαστε για να μας προστατεύουν από τα μικρόβια, να διασπούν την τροφή για ενέργεια, να παράγουν ζωτικές βιταμίνες και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος – περίπου το 70 τοις εκατό του – βρίσκεται κοντά στα έντερα, το οποίο παρακολουθεί την πρόσληψη τροφής και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τη χρησιμοποιεί. Αυτό καθιστά κρίσιμο για εμάς να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή με τις σωστές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά διατηρώντας παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό απαιτεί περισσότερα από την αλλαγή της πρόσληψης ενός ή δύο θρεπτικών συστατικών, αλλά περιλαμβάνει την εξισορρόπηση ολόκληρης της δίαιτας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει βέλτιστη πρόσληψη διατροφής σε κυτταρικό επίπεδο.
Υπάρχουν τέσσερις βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών που βοηθούν τα άτομα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα:
- Πρωτεΐνη
- Βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά
- Προβιοτικά και πρεβιοτικά
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Πρόσθετες συμβουλές για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό
Η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας φυσικά από τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε το COVID-19 λαμβάνοντας ορισμένες απλές προφυλάξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας :
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα 60%. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
- Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
- Καλύψτε τον βήχα ή το φτάρνισμα σας με ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια.
- Καθαρίστε και απολυμάνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.